top of page
Geroliolios%20Programmatikes%20Theseis%2

Τουριστική Ανάπτυξη

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.jpg

Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον… 

Στόχος της ΣΥΝΘΕΣΗΣ είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη*, δηλαδή αυτή που εκπληρώνει τις ανάγκες των επισκεπτών στην περιοχή φιλοξενίας και παράλληλα προστατεύει και επαυξάνει τις ευκαιρίες για το μέλλον. Επιτρέπει δε, τη διαχείριση όλων των πόρων με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις οικονομικές, κοινωνικές και αισθητικές ανάγκες, διατηρώντας την πολιτιστική ακεραιότητα, βασικές οικολογικές διαδικασίες, την βιοποικιλότητα και τα συστήματα υποστήριξης ζωής.» *Agenda 21 for the Travel and Tourism Industry, WTO, 1995 EU Action in the Tourism Sector-Improving Support Measures for Sustainable Tourism, STOA 2/02

Ήδη από το Σεπτέμβριο είχαμε ανακοινώσει την οργάνωση Αντιδημαρχίας Τουρισμού, γεγονός που καταδεικνύει την:

  • σημασία που δίνουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού στον Δήμο μας, και

  • την πρόθεσή μας να ενισχύσουμε τη θέση του Δήμου στον τουριστικό χάρτη.

 

Ρόλος της Αντιδημαρχίας Τουρισμού θα είναι ο συντονισμός όλων των απαραίτητων ενεργειών για την οργάνωση, αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Δίου Ολύμπου σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τους επαγγελματικούς φορείς, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα καλλιτεχνικά σύνολα, τις αθλητικές και εθελοντικές ομάδες, τους αθλητικούς οργανισμούς, τους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, τους άλλους Δήμους και την Περιφερειακή Διοίκηση.

Ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων και στηρίζεται στην εξωστρέφεια και τις συνέργειες.

 

Βασικός στόχος είναι η εκπόνηση σχεδίου για την ένταξη της περιοχής σε ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύσης, Πολιτισμού και Γαστρονομίας με κεντρικό σημείο αναφοράς, τον Όλυμπο. Το φυσικό και αστικό περιβάλλον αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο ενός τουριστικού προορισμού, καθώς και η ανάδειξη των τοπικών πόρων που έχουν τουριστική ζήτηση.

Το Πρόγραμμά μας για τον Τουρισμό είναι ρεαλιστικό με θέσεις υλοποιήσιμες στις οποίες περιλαμβάνονται:

  1. Συντήρηση αλλά και δημιουργία νέων τοπόσημων (σημείων αναφοράς) σε όλους τους οικισμούς του δήμου που θα συνδέονται με την κατά τόπους ιστορία και τον πολιτισμό.

  2. Βελτίωση και συνεχής υποστήριξη των υποδομών (καθαριότητα, βιολογικός καθαρισμός, ύδρευση, προστασία των ακτών από τη διάβρωση, ενίσχυση του προσωπικού κατά την τουριστική περίοδο, συντήρηση και επέκταση του αστικού πρασίνου).

  3. Έγκαιρη οργάνωση των ακτών με στοχευμένες παρεμβάσεις:

  • συνεχής καθαριότητα,

  • Γαλάζιες Σημαίες,

  • αποδυτήρια, ντουζιέρες,

  • αισθητική αναβάθμιση των χώρων.

   4. Εξορθολογισμός του αντιτίμου για τη χρήση μίσθωσης αιγιαλού και κοινοχρήστων χώρων.

   5. Τοποθέτηση μηχανισμών μετακίνησης ΑΜΕΑ στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου.

   6. Εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου της Γρίτσας και επιμέλεια της γύρω περιοχής, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο.

   7. Σε άμεση και εντατική συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

  • Ανάπτυξη του αειφορικού και βιώσιμου τουρισμού: προώθηση των ορεινών εναλλακτικών μορφών τουρισμού, του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων και του τουρισμού περιπέτειας (ορειβασία, αναρρίχηση, ανεμοπτερισμός, κλπ).

  • Ελάχιστο «συμβολικό» τέλος εισόδου στον Εθνικό Δρυμό που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά και θα χρηματοδοτήσει την παρουσία φυλάκων για τη διασφάλιση και διαφύλαξη του βουνού.

  • Σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό. Πρώτος «Έξυπνος Δρυμός» κατά το πρότυπο της «έξυπνης πόλης»: έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένα σημεία του Εθνικού Δρυμού.

   8. Πλαίσιο κανονισμού στον Ενιπέα που θα διευκολύνει τους καταστηματάρχες και επισκέπτες.

   9. Δημιουργία δικτύου μονοπατιών και σύνδεση των παραλιακών οικισμών με τους ορεινούς. Καταγραφή ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών και αποτύπωσή τους σε ειδικούς θεματικούς χάρτες.

   10. Αθλητικός τουρισμός: Ενίσχυση των αθλητικών εκδηλώσεων σε όλους τους οικισμούς. Ενιαία παρουσίαση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων του Δήμου και συστηματική αναζήτηση συνεργασιών για την προσέλκυση και φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων .

 11. Θρησκευτικός τουρισμός: Συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κατερίνης, Κίτρους, Πλαταμώνος για την ανάδειξη του ορθόδοξου πολιτισμού μας και της θρησκευτικής κληρονομιάς (μοναστήρια, εκκλησίες, προσκυνήματα εκκλησιαστικές γιορτές) εντός και εκτός των οικισμών του Δήμου.

  12. Ο Πολιτιστικός Τουρισμός θα αναπτυχθεί με σειρά σημαντικών δράσεων, οι οποίες περιγράφονται στον τομέα του Πολιτισμού

  13. Εκπαιδευτικός και Σχολικός Τουρισμός: συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας και στήριξη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων των σχολείων: επισκέψεις στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Παλαιού Παντελεήμονα, Διοργάνωση «Ολύμπια εν Δίω» κ.α

  14. Γαστρονομικός τουρισμός και οινοτουρισμός:

  • Συνεργασία με τους εξαιρετικούς ντόπιους βραβευμένους chef και μάγειρες.

  • Πραγματοποίηση δράσεων, όπως φεστιβάλ κρασιού, γιορτές τοπικών προϊόντων, εβδομάδα παρουσίασης τοπικών συνταγών με συμμετοχή των επισκεπτών.

  • Δημιουργία πολιτιστικών Διαδρομών με τη σύνδεση Παράδοσης, Οίνων και Γαστρονομίας.

  15. Δημιουργικός Τουρισμός: Δημιουργικές δραστηριότητες με τις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα, ανακαλύπτοντας τα κρυμμένα ταλέντα του λαού και αποκομίζοντας τις αντίστοιχες αυθεντικές αναμνήσεις.

  16. Συνεδριακός Τουρισμός: Αποπεράτωση του συνεδριακού κέντρου του Δήμου.

Στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής

Στόχος μας είναι:

  • η προώθηση του τουριστικού προϊόντος μας σε νέες τουριστικές αγορές,

  • η συνεργασία με τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για την ένταξη της περιοχής στους καταλόγους τους,

  • η προσέλκυση επισκεπτών με αυξημένες οικονομικές δυνατότητες,

  • η διεύρυνση της εποχικότητας και

  • η αύξηση της μέσης παραμονής των επισκεπτών.

Η τουριστική προβολή θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από επαγγελματίες στο σύγχρονο τουριστικό marketing και μετά από ανάλυση SWOT θα περιλαμβάνει:

  1. Δημιουργία ενιαίας οπτικής ταυτότητας του Δήμου στο Διαδίκτυο. Επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας και εφαρμογές φιλικές στα smartphones.

  2. Οργανωμένη σύγχρονη τουριστική προβολή με την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που σήμερα δίνει το διαδίκτυο (Google, social media κλπ.)

  3. Δημιουργία Φωτογραφικού Υλικού, έτσι ώστε ο Δήμος να έχει την άδεια χρήσης των φωτογραφιών.

  4. Δημιουργία θεματικών εντύπων και χαρτών.

  5. Συμμετοχές σε Εξειδικευμένες Εκθέσεις Τουρισμού για την αναζήτηση ειδικών ομάδων επισκεπτών και στοχευμένη προβολή των θεματικών τουριστικών προϊόντων.

  6. Κοστολογημένες προωθητικές ενέργειες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Καταχωρήσεις σε εθνικά και διεθνή blogs. Φιλοξενία δημοσιογράφων, bloggers, ανθρώπων της επικοινωνίας και τουριστικών πρακτόρων. Φιλοξενία επωνύμων, από το χώρο της τέχνης, του αθλητισμού, της γαστρονομίας.

 

Σχεδιάζουμε λοιπόν το «κοινό μας μέλλον….» με μοναδικό κριτήριο τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή, αυτή που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

bottom of page