Πρωτογενής Τομέας

Βασικός άξονας των προτάσεών μας αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη (sustainable development). Αυτή στόχο έχει την διαχείριση των φυσικών πόρων, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του φυσικού συστήματος στο διηνεκές, χωρίς να ανακόπτεται η αναπτυξιακή πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας .

  1. Ορθολογική διαχείριση υδάτινων αποθεμάτων με στόχο την επάρκεια του νερού.

  2. Άρδευση :

    • Μείωση κόστους άρδευσης και με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    • Ενεργοποίηση αδρανών γεωτρήσεων

    • Κατασκευή νέων ταμιευτήρων στην Καρίτσα και στη Βροντού.

    • Τιμολόγηση: Σταδιακή μετάβαση σε αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του κόστους άρδευσης, με σκοπό την ουσιαστική μείωση των τελών άρδευσης σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%).

  3. Συντήρηση και επέκταση αγροτικού οδικού δικτύου με την αξιοποίηση των μηχανημάτων και υλικών του Δήμου.

  4. Αντιπλημμυρική προστασία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τη χρήση μέσων του Δήμου.

  5. Σχεδιασμός και κατασκευή σημείων παροχής νερού για ανεφοδιασμό των ψεκαστικών μέσων με ταυτόχρονη παρουσία κάδων συγκέντρωσης των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, για τη διευκόλυνση των αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

  6. Παραχωρήσεις εκτάσεων με μακροχρόνιες μισθώσεις για: πρότυπες καλλιέργειες, επενδύσεις στην κτηνοτροφία, κατασκευή ψυκτικών χώρων.

  7. Έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Δήμου και των δραστηριοτήτων τους.

  8. Συνεργασία με φορείς για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή καλών ή καινοτόμων πρακτικών.

  9. Παροχή ενημέρωσης στις υφιστάμενες γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και στους υποψήφιους νέους αγροτοκτηνοτρόφους για προγράμματα ενίσχυσης μέσω ΕΕ και ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων.

  10. Πρωτοβουλία για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των παραγωγών και των συνεταιρισμών σε θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων.

  11. Δημιουργία δικτύων παραγωγών – καταναλωτών για την προώθηση τοπικών προϊόντων.

  12. Στήριξη και προβολή τοπικών προϊόντων σε θεματικές εκδηλώσεις/ φεστιβάλ.

  13. Πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων.