Τελευταία Νέα

Εορτασμός της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878Σήμερα, αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878. Ωστόσο λόγοι, πέρα από την θέλησή μας, επέβαλαν την ματαίωση του εορτασμού, καθώς προέχει όλων η δημόσια υγεία.

Οι επέτειοι μεγάλων ημερών δεν είναι μόνον αφορμή απόδοσης τιμών και πανηγυρισμών, αλλά κυρίως ευκαιρία περισυλλογής και εθνικής διδαχής. Η δε ιστορική αυτογνωσία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη. Μια πρώτη προσέγγιση της ιστορικής γνώσης για την Επανάσταση του Ολύμπου του 1878 επιχειρεί το αφιέρωμα που αναρτάται σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου https://www.dion-olympos.gr/1878-2021/

Περιλαμβάνει υλικό, θέματα και δράσεις για την Επανάσταση, καθώς και την ψηφιοποίηση του βιβλίου του φιλολόγου Νίκου Χρ. Κάκαλου «Το Λιτόχωρο κατά την Επανάσταση του 1878 και ο Ευάγγελος Κοροβάγκος» που εκδόθηκε από τη τη σειρά «Μελέτες και Έρευνες» του πρώην Δήμου Λιτοχώρου.

Μπορείτε να περιηγηθείτε και να γνωρίσετε, να θυμηθείτε, πώς, πριν από 140 και πλέον χρόνια, εδώ, κάτω από τις κορυφές του Ολύμπου που για αιώνες αποτέλεσαν το σύμβολο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και της ελεύθερης σκέψης, οι Επαναστάτες του 1878 πήραν τη δική τους μεγάλη απόφαση και στάθηκαν περήφανα μπροστά στο διαχρονικό ελληνικό δίπολο: Ελευθερία ή Θάνατος.

Εύχομαι και ελπίζω το 2022 να εορταστεί η 144η Επέτειος με τη φυσική παρουσία όλων και με την τιμή που της αρμόζει.


Χρόνια πολλά στο Λιτόχωρο! Χρόνια πολλά στο Δήμο μας! Χρόνια πολλά στη Μακεδονία!


φωτό: Πίνακας από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Θεσσαλονίκη) imma.edu.gr

#Επανάσταση_του_Ολύμπου_1878 #Λιτόχωρο #Δήμος_Δίου_Ολύμπου #dionolympus