Τελευταία Νέα

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού για την εφημερίδα Ολύμπιο ΒήμαΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ


Στους στόχους που έχουν τεθεί για τη νέα χρονιά και σε όσα έγιναν το 2020, μίλησε στο «Ο.Β» ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος. Στόχος όπως ανέφερε είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατής χρηματοδότησης για την αρτιότερη επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή. Ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν στη ζωή μας από την πανδημία, στο κοινωνικό πρόσωπο του δήμου μέσω των υπηρεσιών που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των δημοτών, εκφράζοντας την ευχή το 2021 να λήξει γρήγορα η περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας.


Αποχαιρετώντας το 2020 τι αίσθηση σας αφήνει; Είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό της χρονιάς στο τιμόνι του δήμου;

Πρωτόγνωρες ήταν οι συνθήκες που ζήσαμε το 2020 στον τόπο μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και συνεχίζουμε να ζούμε. Μία υγειονομική κρίση, μία πανδημία, με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι και κυριολεκτικά «παλεύουμε» με έναν αόρατο εχθρό. Παράλληλα όμως οι υποχρεώσεις απέναντι στους δημότες υπάρχουν και είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στο 100% των δυνατοτήτων μας.

Μεγάλη η λίστα των θεμάτων, που είχαμε να διευθετήσουμε από την ανάληψη των καθηκόντων μας τον Σεπτέμβριο του 2019, έως σήμερα. Προτεραιότητες έπρεπε να τεθούν, που αφορούσαν αφ’ ενός στην καθημερινότητα των δημοτών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, και αφετέρου σε έργα ανάπλασης για την αντιμετώπιση δυσκολιών, που ταλανίζουν τον Δήμο Δίου-Ολύμπου εδώ και χρόνια.

Θα προσπαθήσουμε επιγραμματικά να αποτυπώσουμε τη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε τον τελευταίο χρόνο, και να καταγράψουμε τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατής χρηματοδότησης για την αρτιότερη επίλυση των ζητημάτων. Ο Δήμος ήδη μέσω των προγραμμάτων «Αντώνης Τρίτσης», «ΦιλόΔημος 2», του «Πράσινου Ταμείου», του προγράμματος Leader, του ΕΣΠΑ, της Περιφέρειας, καθώς και μέσω του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, εξασφάλισε πολύτιμη χρηματοδότηση για ζητήματα, μεταξύ άλλων, όπως:

1. Κατασκευή αγωγού αποχέτευσης από τον Παλαιό στο Νέο Παντελεήμονα και επέκταση του εσωτερικού δικτύου στους Νέους Πόρους.

2. Αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων στο Νέο Παντελεήμονα και το Λιτόχωρο.

3. Προμήθεια τριών νέων απορριμματοφόρων οχημάτων και οχημάτων έργου.

4. Παρεμβάσεις αστικής οδοποιίας στη Δημοτική Ενότητα Δίου.

5. Αντιμετώπιση καταστροφών, που προέκυψαν από τις θεομηνίες της προηγούμενης χρονιάς και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

6. Έκτακτη επιχορήγηση με τόχο την ενδυνάμωση της ΔΕΥΑΔΟΛ.

Σημαντικά έργα ξεκίνησαν στο Δήμο μας, που για πολλά χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα Αναφέρουμε ενδεικτικά:

1.Συμβασιοποιήθηκε και ξεκίνησε το έργο αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών, στον Πλαταμώνα.

2. Συμβασιοποιήθηκε και ξεκίνησε το έργο αγροτικής οδοποίιας στην Δημοτική Ενότητα Λιτοχώρου.

3. Συμβασιοποιήθηκε και ξεκίνησε το έργο του εκσυγχρονισμού του αθλητικού κέντρου της Νέας Εφέσου.

4. Ξεκινάει το έργο της αναβάθμισης του διυλιστηρίου Λιτοχώρου.

5.Εξομαλύνθηκε το σύστημα άρδευσης στην Δημοτική Ενότητα Δίου: επισκευάστηκαν γεωτρήσεις, προστέθηκαν νέες, συντηρήθηκαν αντλιοστάσια και δίκτυα, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολύ καλή αρδευτική χρονιά.

6. Μέσω του προγράμματος Leader ξεκινά άμεσα πρόγραμμα αστικής οδοποιίας.

Επιπλέον ο Δήμος μας καταβάλει αυτή τη στιγμή μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υποβάλει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μελέτες σε οκτώ άξονες προτεραιότητας. Αντίστοιχες μελέτες θα υποβάλει και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δίου-Ολύμπου (ΔΕΥΑΔΟΛ), σε τομείς αρμοδιότητάς της. Σύντομα θα αναφερθούμε στις λεπτομέρειες των προτάσεων αυτών, καθώς τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το άλμα μπροστά.

Θέλω όμως να επισημάνω κάποια επιπλέον θέματα, όπως:

  • Ολοκληρώνεται η μελέτη που αφορά την κατασκευή ενός κλειστού χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων στη Λεπτοκαρυά, πράγμα που αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών ετών.

  • Είναι πραγματικότητα πλέον η μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος Δίου-Ολύμπου στο νέο του χώρο, στο Δημαρχείο Λιτοχώρου, μέχρι να κατασκευαστεί από την Πολιτεία το νέο κτίριο, σε έκταση στην είσοδο του οικισμού. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ανάπλαση της κύριας οδού πρόσβασης στον Όλυμπο.

  • Υποβάλαμε στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος 2» μελέτη για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα.

  • Επιτέλους προχωρούμε στη δημοπράτηση της κατασκευής του νέου ταμιευτήρα στη Δημοτική Ενότητα Δίου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα. Το έργο αυτό είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2022 και θα βοηθήσει καταλυτικά στη άρδευση της περιοχής.

Παράλληλα η αποτελεσματική οργάνωση του τρόπου αποκομιδής απορριμμάτων, εξάλειψε τις άθλιες εικόνες και συνθήκες των προηγούμενων ετών. Η επισκευή των απορριμματοφόρων οχημάτων, καθώς και η δημιουργία «Γωνιών Ανακύκλωσης» για οικιακά απορρίμματα, ρούχα, συσκευασίες φυτοφαρμάκων και ηλεκτρικών συσκευών, είναι μόνο λίγες από τις άμεσες πράσινες παρεμβάσεις μας.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως facebook, instagram και twitter, κάτω από το όνομα «Visit Dion Olympus», αξιοποιώντας τα δύο μεγάλα «όπλα» στην «φαρέτρα» της περιοχής μας, τον μυθικό Όλυμπο και τις απέραντες ακτές του, που την καθιστούν «θεϊκό προορισμό – divine destination».


Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για τη νέα χρονιά; Που θα δώσετε έμφαση και γιατί; Με ποιους τρόπους μπορεί ο τόπος να προοδεύσει, να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που διαθέτει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης;

Η κεντρική στόχευση της νέας χρονιάς είναι να υποβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μελέτες στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Αυτό θα οδηγήσει το Δήμο μας στην επόμενη μέρα.

Ο ευρύτερος στόχος μας, είναι η συνεχής, απρόσκοπτη και με σωστό συντονισμό αντιμετώπιση των ζητημάτων, που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Πρώτα από όλα συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία, χωρίς ξεκάθαρο ορίζοντα ομαλοποίησης της κατάστασης. Από κει και πέρα, καθαριότητα, ύδρευση, άρδευση, καθώς και εργασίες, που πρέπει να πραγματοποιηθούν εγκαίρως για την πρόληψη θεομηνιών, είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων.

Οφείλουμε παράλληλα να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε δημόσια το προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου, ειδικά των υπηρεσιών καθαριότητας και του «Βοήθεια στο Σπίτι», που μέσα στην πανδημία υπερβαίνουν εαυτόν και προσφέρουν τα μέγιστα στο σύνολο του Δήμου. Ειδικά κατά το πρώτο lockdown το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», με την υποστήριξη της Περιφέρειας και της ΚΕΔΕ ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση σε συνδημότες που το είχαν ανάγκη.

Βέβαια στην διάρκεια της συνεχούς αυτής προσπάθειας σίγουρα υπήρξαν και αστοχίες. Κανείς δεν έχει το αλάθητο. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη. Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε καλές ιδέες και πρακτικές και να συνεργαστούμε. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στις άοκνες προσπάθειες των αιρετών, των συνεργατών μου και των υπηρεσιών του Δήμου, που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Είναι βέβαιο ότι η συλλογική δουλειά και ευθύνη αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία και αγαστή συνεργασία τόσο με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τους βουλευτές του Νομού, όσο και με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς για να αντιμετωπίζουμε από κοινού και να επιλύουμε θέματα που αφορούν στο Δήμο μας.


Ποιο είναι το μήνυμα σας στους δημότες για το 2021;

Εύχομαι η νέα χρονιά να επαληθεύσει τις προσδοκίες μας και η περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης να λήξει σύντομα, με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Όσον αφορά στο Δήμο Δίου – Ολύμπου, οφείλουμε να παραμένουμε αισιόδοξοι, και να συνεχίσουμε συντονισμένα, στοχευμένα και πειθαρχημένα τη δουλειά μας. Προχωρούμε, με τους δημότες στο πλευρό μας, για την σταδιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εικόνας του Δήμου. Πηγή: Ολύμπιο Βήμα - olympiobima.gr